GJINEKOLOGJI - INFERTILITET - ENDOKRINOLOGJI

Departamenti i Gjinekologjise udhehiqet nga Dr. Mr. Sc. Shpend Ramadani dhe për ju përkujdeset me te gjithë ekipën profesionale me përvojë shumëvjeçare ndërkombëtare dhe me teknologjinë më të sofistikuar.

Në departamentin e Gjinekologjisë kryhen këto shërbime:

SHËRBIME GJINEKOLOGJIKE:

– Vizitë gjinekologjike
– Ekografi gjinekologjike abdominale / transvaginale / Doppler
– Ç’rregullimet menstruale
– Parandalimi dhe depistimi i kancerit gjinekologjik
– Pap-test
– Testi i HVP
– Kolposkopi me / pa biopsi direkte
– Biopsi gjoks, cervikale, endometriale
– Testi i Ca-125 (serum)
– Metoda për kontrollin e shtatzënisë
– Metodat e kontracepsionit
– Kontracepsioni i emergjencës
– Planifikim familjar
– Ndërprerje shtatzanie
– Medikamentoze
– Me aspirim
– Me dilatacion & kyretazh dhe aspirim
– Infeksionet gjinekologjike
– Kulturë e sekrecioneve vaginale
– Kulturë e endocerviksit
– Teste për Chlamydia apo edhe për të tjerë mikroorganizma
– Menopauza
– Terapi zëvendesuese hormonale
– Parandalimi osteoporozës

NDËRHYRJE KIRURGJIKALE GJINEKOLOGJIKE

– Montim sterilet (DIU) hormonal ose jo
– Dilatacion dhe kyretazh (për abort, biopsi endocervikale ose endometriale, hemostazë)
– Histerektomi me / pa adneksektomi
– Histerektomi radikale plus limfaedenektomi pelvike me / pa adneksektomi
– Histerektomi vaginale
– Miomektomi unike / multiple
– Adneksektomi, Kistektomi, Salpingektomi, sterilizim tubar
– Adeziolizë
– Laparoskopi diagnostike
– Laparoskopi operative (kistektomi, adeziolizë, barrë ektopike, sterilizim tubar etj)
– Histeroskopi diagnostike
– Histeroskopi operative (liza e sinekive, septoplastia, miomektomia, heqje DIU)
– Kuldocentezë
– Biopsi në formë koni, LEEP, Kauterizim
– Trajtim kirurgjikal i inkontinecës urinare
– Korrigjim kirurgjikal i cistocelës, rektocelës, elitrocelës
– TUT, TVT

SHËRBIME OBSTETRIKE:

– Vizitë obstetrikale
– Teste shtatëzanie
– Testi kualitativ i HCG (serum)
– Testi kuantitativ i HCG (serum)
– Testi i HCG (urinë)
– Monitorizim i shtatëzanisë
– Ekografi obstetrikale (Biometri fetale, Ekografi morfologjike fetale, Skor biofizik, Doppler materno-fetal)
– Testet biokimike të zakonshme
– Testet për depistimin e infeksioneve të ndyshme gjatë shtatzanisë:
– TORCH (Toksoplazmoza, Rubeola, Citomegalovirus, Herpes Simplex virus)
– Teste për sifiliz (RBW, VDRL, RPR, TPHA, FTA-abs)
– Testet virale (HBS, HVC, HIV)
– Testet për depistimin e anomalive kromozomale dhe/ ose gjenetike fetale (psh. Sindroma Down)
– Bi-test ( midis javës së 11-të dhe javës së 14-të)
– Triple-test (midis javës së 15-të dhe javës së 18-të)
– Metoda invazive të diagnozës prenatale:
– Biopsi të vileve koriale,
– Amniocentezë
– Asistencë në lindjen normale
– Asistencë në lindjet cezariane (me operacion)

IMAZHERIA GJINEKOLOGJIKE E AVANCUAR
SHËRBIMET:

– Skaner të pelvisit (CT-pelvis)
– Rezonancë magnetike pelvike (MRI pelvis)
– Histerosalpingografi (HSG)

Analizat e Spermës

Çfarë është analiza e spermës?

Analiza e spermës (spermiograma) është testi i parë në përpunimin e një partneri mashkull, dhe përfshin analizën mikroskopike të ejakulatit.

Spermiografia vlerëson:

⁃ Numri dhe përqendrimi i spermës
⁃ Karakteristikat morfologjike
⁃ Vëllimi
⁃ Lëvizja e spermës
⁃ Vlera e ph
⁃ Viskoziteti

Në përgjithësi pranohet se mostra analizohet më së miri pas 3-5 ditësh abstinencë. Diagnoza nuk bëhet kurrë në bazë të një analize të vetme mostre. Nëse kushtet lejojnë, do të ishte më mirë të bëhej një analizë e dytë e mostrës në intervalin 2-3 muaj.

Vlerat normale të spermiogrameve sipas kritereve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH, 2010) vëllimi sjemena je 1,5 – 6,0 ml

⁃ Vlera e pH 7,2 – 7,8
⁃ Numërimi i plotë i spermës ≥ 39 x 105 / ejakulat
⁃ Përqendrimi i spermës ≥ 15 x 105 / ml
⁃ Lëvizshmëria e spermës ≥ 40 %
⁃ Lëvizshmëri progresive ≥ 32 %
⁃ Morfologjia e spermës ≥ 15 % e formave normale
⁃ Koha e likuidimit 30 -60 min
⁃ Leukocite < 1 x 106 / ml

Çfarë është azoospermia?

Azoospermia është mungesa e spermës në derdhje dhe vetë diagnoza konfirmohet pas përcaktimit të mungesës së spermës në dy derdhje radhazi. Azoospermia mund të ndahet në azoospermi obstruktive dhe azoospermi jo-obstruktive. Është shumë e rëndësishme të përcaktohet se çfarë lloj azoospermie është e pranishme.

Llojet e Azoospermisë

– Azoospermia obstruktive përfshin një pengesë fizike që parandalon daljen e spermës me ejakulim si vazektomia, cistat, etj.

Prodhimi i spermës është i mundur, por për shkak të pengesave në vas deferens, ato nuk arrijnë deri në ejakulim dhe nuk janë të pranishme në ekzaminimin mikroskopik.

Shkaqet mund të jenë të lindura ose të fituara (lëndime, operacione ose infeksione).

Zgjidhja për këtë formë të azoospemisë është heqja kirurgjikale e obstruksionit: PESA (aspirimi perkutan i spermës nga epididymisi), MESA (aspirimi mikrokirurgjik i spermës nga epididymisi), TESA (Aspirimi i spermës nga testidi me gjilpërë), TESE. (Izolimi i spermës nga testisi

– Azoospermia jo-obstruktive është mungesa e spermës në lëngun seminal për shkak të prodhimit jonormal. Është një gjendje në të cilën testikujt nuk prodhojnë spermë. Rreth 60% e të gjitha rasteve të azoospermisë konsiderohen si azoospermi jo-obstruktive.

Shkaqet më të shpeshta të kësaj gjendje janë: mutacionet gjenetike ose çrregullimet kromozomale, kriptorkizmi bilateral (testise të pazbritura), inflamacioni i testikujve, shkaqet hormonale, radioterapia ose kimioterapia.

Përveç këtyre faktorëve, ka edhe kushte të tjera që mund të çojnë në dëmtimin e indeve të testisit si: trajtimi joadekuat i sëmundjeve të fëmijërisë dhe temperaturat e larta në periudhën parapubertetike, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj agjentëve negativë kimikë ose fizikë (p.sh. shoferë profesionistë, bojaxh makinash, minatorë. , etj.). trauma e të cilit mund të jetë e menjëhershme ose e përhershme.

Duke ndjekur standardet më moderne botërore mjekësore, urologët tanë arrijnë të gjejnë spermë tek pacientët e diagnostikuar me azoospermi joobstruktive.

Laparaskopia

Çfarë është laparoskopia?

Laparoskopia është një procedurë moderne, e sigurt dhe e besueshme që sot mund të zgjidhë shumë gjendje gjinekologjike që dikur kërkonin operacione të mëdha, të hapura që përfshijnë një shërim të gjatë dhe të dhimbshëm. Laparoskopia na lejon të vizualizojmë drejtpërdrejt organet në bark dhe legenin e vogël.

Ndryshe nga metoda e kirurgjisë së hapur, laparoskopia bazohet në bërjen e disa prerjeve më të vogla (zakonisht tre) me gjatësi 0,5 deri në 1 cm, përmes të cilave instrumente speciale diagnostikojnë dhe operojnë ndryshimet në legen. Operacioni kryhet duke përdorur instrumente speciale të bazuara në rrymë, lazer ose thikë tejzanor.

Laparoskopia kryhet duke bërë një prerje në kërthizë, më pas duke fryrë tre deri në pesë litra dioksid karboni, për të ngritur pak murin e barkut dhe për të krijuar hapësirë të mjaftueshme për futjen e sigurt të instrumenteve kirurgjikale. Ecuria e mëtejshme e procedurës varet nga indikacionet dhe gjetjet gjatë vetë operacionit.

Në fushën e gjinekologjisë, pothuajse të gjitha operacionet që dikur kryheshin me metodën e hapur, tashmë mund të kryhen me laparoskopi.

Në cilat raste kryhet laparoskopia?

Arsyet më të zakonshme për laparoskopinë sot janë ekzaminimi dhe eliminimi i mundshëm i disa prej shkaqeve të sterilitetit, dhimbjes së paqartë të barkut, diagnostikimit dhe/ose heqjes kirurgjikale të endometriozës, shtatzënisë ektopike, kisteve dhe tumoreve.

Laparoskopia na mundëson:

⁃ Ekzaminoni organet e legenit të vogël dhe vini re ndonjë parregullsi;
⁃ Hiqni rritjet ekzistuese në legenin e vogël nëse ato gjenden gjatë operacionit;
⁃ Bëni një biopsi (merrni një mostër indi) që duam të ekzaminojmë;
⁃ Heqja e cisteve ose tumoreve ekzistuese në vezore;
⁃ Heqja e shtatzënisë ektopike, e cila është një nga urgjencat në gjinekologji
⁃ Diagnostikoni shkallën dhe formën e endometriozës dhe trajtimin kirurgjik
⁃ Heqja e fibroideve të mitrës: fibroidet e jashtme dhe fibroidet e murit të mitrës (subserous dhe intramural)
⁃ Operacioni i heqjes së mitrës me / pa vezore – histerektomia

Sa kohë zgjat rikuperimi?

Kohëzgjatja e operacionit laparoskopik është më e shkurtër se operacioni i hapur abdominal.

Shërimi është më i shpejtë dhe qëndrimi në spital është më i shkurtër, pra shumica e pacientëve të operuar largohen nga spitali një ditë pas operacionit laparoskopik.

Pas operacionit, mbeten të dukshme 2 deri në 4 prerje poshtë kërthizës deri në dy centimetra, në të cilat mund të vendosen tuba për të hequr rrjedhjen e ujshme rozë nga barku. Tubat hiqen në më pak se 24 orë.

Shërimi zgjat rreth 7 ditë për shkak të plagëve të prerjes.

Histeroskopia

Çfarë është histeroskopia?

Histeroskopia është një metodë endoskopike që na lejon të kryejmë një ekzaminim dhe procedura të ndryshme kirurgjikale duke u futur direkt në zgavrën e mitrës.

Histeroskopia mund të jetë diagnostike dhe operative.

Kur bëhet histeroskopia?

Histeroskopia është një pjesë e rëndësishme e ekzaminimit të sterilitetit, aborteve të përsëritura dhe/ose gjakderdhjeve jonormale të mitrës. Është një ndërhyrje që përdor një histeroskop që futet përmes vaginës dhe qafës së mitrës në zgavrën e mitrës. Histeroskopët modernë janë aq të hollë sa kalojnë nëpër qafën e mitrës pa e zgjeruar atë. Pjesa e brendshme e mitrës përbëhet nga dy fletë endometriumi (mukoza e mitrës) të cilat janë ngjitur së bashku. Që të shihen, duhet të jenë të ndara dhe kjo zakonisht bëhet duke futur lëng mes tyre.

Hysteroskopia zakonisht kryhet menjëherë pas gjakderdhjes menstruale, sepse atëherë është më e lehtë të shihet pjesa e brendshme e mitrës.

Llojet e histeroskopisë

⁃ Histeroskopia diagnostike përdoret për të ekzaminuar brendësinë e mitrës, praninë e septumit dhe/ose ngjitjeve, polipeve, fibroideve ose anomalive të tjera.

⁃ Histeroskopia kirurgjikale shpesh është vetëm një vazhdim i diagnostikimit. Është një ndërhyrje në të cilën me ndërhyrje kirurgjikale hiqen ndryshimet (rritje, polipe, mioma), si dhe heqja e barrierave indore që prishin formën normale të mitrës dhe në këtë mënyrë parandalojnë ngjizjen, shtatzëninë normale apo disa çrregullime të tjera menstruale.

Gjithashtu gjatë histeroskopisë mund të merret një klip – një biopsi që mund të ekzaminohet më tej patohistologjikisht dhe mikrobiologjikisht, rezultatet e së cilës mund të jenë të rëndësishme gjatë problemeve të sterilitetit.

A rrit histeroskopia mundësinë e suksesit të trajtimit IVF?

Histeroskopia rekomandohet në trajtimin e infertilitetit kur gjetjet klinike, ultratinguj ose HSG sugjerojnë ndryshime brenda zgavrës së mitrës.

Shumë ekspertë përdorin histeroskopinë si zgjedhjen e parë në diagnostikimin e ndryshimeve në mitër.

Histeroskopia mund të diagnostikojë ndryshime të vogla brenda zgavrës së mitrës, të cilat mund të ndikojnë në fertilitetin, shumë më saktë se ekografia.

Një nga hapat e parë në trajtimin e infertilitetit është vlerësimi i formës dhe rregullsisë së zgavrës së mitrës. Ndryshimet e mitrës si fibroidet, polipet endometriale, ngjitjet intrauterine ose anomalitë mund të shkaktojnë infertilitet duke ndërhyrë në implantimin e duhur dhe rritjen e embrionit.

Trajtimi histeroskopik i këtyre ndryshimeve intrauterine mendohet të shoqërohet me sukses më të mirë të trajtimit të infertilitetit.

Azoospermia është mungesa e spermës në derdhje dhe vetë diagnoza konfirmohet pas përcaktimit të mungesës së spermës në dy derdhje radhazi. Azoospermia mund të ndahet në azoospermi obstruktive dhe azoospermi jo-obstruktive. Është shumë e rëndësishme të përcaktohet se çfarë lloj azoospermie është e pranishme.

Llojet e Azoospermisë

– Azoospermia obstruktive përfshin një pengesë fizike që parandalon daljen e spermës me ejakulim si vazektomia, cistat, etj.

Prodhimi i spermës është i mundur, por për shkak të pengesave në vas deferens, ato nuk arrijnë deri në ejakulim dhe nuk janë të pranishme në ekzaminimin mikroskopik.

Shkaqet mund të jenë të lindura ose të fituara (lëndime, operacione ose infeksione).

Zgjidhja për këtë formë të azoospemisë është heqja kirurgjikale e obstruksionit: PESA (aspirimi perkutan i spermës nga epididymisi), MESA (aspirimi mikrokirurgjik i spermës nga epididymisi), TESA (Aspirimi i spermës nga testidi me gjilpërë), TESE. (Izolimi i spermës nga testisi

– Azoospermia jo-obstruktive është mungesa e spermës në lëngun seminal për shkak të prodhimit jonormal. Është një gjendje në të cilën testikujt nuk prodhojnë spermë. Rreth 60% e të gjitha rasteve të azoospermisë konsiderohen si azoospermi jo-obstruktive.

Shkaqet më të shpeshta të kësaj gjendje janë: mutacionet gjenetike ose çrregullimet kromozomale, kriptorkizmi bilateral (testise të pazbritura), inflamacioni i testikujve, shkaqet hormonale, radioterapia ose kimioterapia.

Përveç këtyre faktorëve, ka edhe kushte të tjera që mund të çojnë në dëmtimin e indeve të testisit si: trajtimi joadekuat i sëmundjeve të fëmijërisë dhe temperaturat e larta në periudhën parapubertetike, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj agjentëve negativë kimikë ose fizikë (p.sh. shoferë profesionistë, bojaxh makinash, minatorë. , etj.). trauma e të cilit mund të jetë e menjëhershme ose e përhershme.

Duke ndjekur standardet më moderne botërore mjekësore, urologët tanë arrijnë të gjejnë spermë tek pacientët e diagnostikuar me azoospermi joobstruktive.

Inseminimi (IUI)Çfarë është inseminimi intrauterin (IUI)?

Inseminimi intrauterin (IUI) është një procedurë relativisht e thjeshtë në të cilën një kateter futet përmes qafës së mitrës për të injektuar ejakulatin (spermën) e përgatitur në mitrën e pacientit. IUI kryhet në ordinancën tonë dhe është një procedurë pa dhimbje që nuk kërkon asnjë anestezi dhe zgjat afërsisht pesë minuta. Efekti anësor më i zakonshëm është ngërçet e lehta të mitrës në ditën e procedurës.

Normat e suksesit

Është procedura më e thjeshtë dhe më pak invazive e fekondimit me asistencë mjekësore, e cila mund të ndihmojë me konceptimin në rastet më të thjeshta të infertilitetit. Shkalla e suksesit të inseminimit në Poliklinika është 15%.

Hapi 1 – Vizita e parë

Në vizitën e parë mjeku ynë do të bëjë një ekzaminim gjinekologjik të gruas dhe partneri do të bëjë një spermiogram. Nëse këto dy gjetje janë të kënaqshme, mjeku juaj do t’ju udhëzojë që të përgatiteni për procedurën e inseminimit.

Hapi 2 – Stimulimi ovarian

Stimulimi ovarian fillon në ditën e 2-të ose të 3-të të ciklit menstrual të një gruaje dhe zgjat gjithsej 10-12 ditë. Gjatë kësaj periudhe vini për një ekzaminim ekografik 2-3 herë në mënyrë që mjeku të ekzaminojë rritjen e folikulit dhe të kontrollojë nivelin e disa hormoneve. Kur folikuli arrin një madhësi të caktuar, ju jepet një injeksion i hormonit hCG, i cili nxit ovulimin dhe ju planifikoni “Inseminim” brenda 36 orëve në klinikën tonë.

Hapi 3 – Përgatitja e spermës

Në ditën e inseminimit, partneri jep një mostër sperme, e cila përpunohet në laboratorin e embriologjisë. Procedura e përgatitjes së spermës lejon embriologun tonë të zgjedhë spermatozoidet më të mira në mënyrë që vetë procesi i inseminimit të ketë shanset më të mëdha për sukses.

Hapi 4 – Procedura e inseminimit

Procedura e inseminimit është pa dhimbje, jo invazive dhe nuk kërkon anestezi. Ajo kryhet në atë mënyrë që mjeku vendos spekulumin dhe mostra e spermës futet direkt në mitrën e gruas me një kateter.

Më pas pacienti mund të shkojë në shtëpi dhe mjeku e këshillon që të vazhdojë rutinën e saj të përditshme. Nuk rekomandohet puna fizike me intensitet të lartë.

Hapi 5 – Testi i shtatzënisë

Një test shtatzënie kryhet 12 ditë pas IUI. Nëse ka ndodhur ngjizja, afërsisht dy javë pas testit të shtatzënisë, ekografia mund të konfirmojë shtatzëninë dhe ndonjëherë mund të dëgjoni edhe rrahjet e zemrës së foshnjës.

ICSI vs IVF

Kur bëhet IVF-ja klasike?

Në rastet kur ka ndonjë nga problemet e mëposhtme:

⁃ cilësi e dobët e spermës
⁃ tubat fallopiane të pakalueshme
⁃ endometrioza e rëndë
⁃ infertilitet i pashpjegueshëm
⁃ rezerva e dobësuar e vezoreve
⁃ disa përpjekje të dështuara për inseminim

Dallimi midis IVF klasik dhe ICSI?

Shpesh të dy termat ngatërrohen. Lexoni më poshtë pse janë të ndryshëm.

Injeksioni intracitoplazmatik i spermës (ICSI) dhe fekondimi in vitro (IVF) janë dy teknika që përdoren si trajtime për trajtimin e infertilitetit.

Si në ICSI ashtu edhe në IVF, fekondimi ndodh jashtë trupit të femrës. Embrioni që rezulton më pas transplantohet në mitër.

Dallimi kryesor midis ICSI dhe IVF është se me teknikën ICSI, një spermë e paracaktuar morfologjikisht e saktë injektohet në citoplazmën e vezëve mejotikisht të pjekur dhe të rregullt morfologjikisht, ndërsa në IVF klasike veza dhe sperma vendosen në enë të veçanta ku ndodh vetëfertilizimi. . Teknika ICSI kërkon më shumë përpjekje dhe kohë, dhe një embriolog me përvojë, por gjithashtu jep rezultate më të mira ndërsa IVF ndodh me fekondim eventual spontan.

ICSI

Për kë rekomandohet?

ICSI rekomandohet dhe zbatohet më shpesh në lloje të ndryshme të infertilitetit mashkullor, si:

⁃ numër i vogël i spermatozoideve
⁃ lëvizshmëri e dobët e spermës
⁃ anomalitë morfologjike të spermës
⁃ mungesa e spermës në ejakulat, por ka prodhim të spermës (sperma mund të hiqet nga testikujt duke përdorur metodën TESE)
⁃ derdhje retrograde (sperma në urinën e një burri)

Arsyet e tjera për procedurën ICSI përfshijnë:

⁃ në pacientët me tubat fallopiane të dëmtuara
⁃ në pacientët me hidrosalpinks
⁃ te femrat me cilësi të dobët të ovocitit
⁃ përdorimi i spermës ose vezëve të ngrira
⁃ në përpjekjet e mëparshme IVF kishte pak ose aspak vezë të fekonduara
⁃ kryerja e diagnozës gjenetike paraimplantare

Normat e suksesit

Përqindja jonë e procedurave të suksesshme ICSI është mbi renditjen botërore.

Grafik, 62 % – tek gratë në moshën deri 40 vjeçare

20% tek gratë më të vjetra se 42 vjeçare

Çfarë përfshin një trajtim IVF?

Vizita e parë

Hapi i parë përfshin caktimin e një konsultimi me ekipin tonë të ekspertëve. Merret një histori e detajuar dhe diskutohen metodat e duhura të trajtimit. Në takimin e parë, partnerët kryejnë ekzaminimet bazë të fertilitetit, spermiogramin dhe ekografinë për burrin dhe gruan, në mënyrë që pjesa tjetër e trajtimit të planifikohet me kujdes.

Stimulimi i vezoreve

Kur kryhen përgatitjet e nevojshme (testet e nevojshme, analizat, rëntgen, ekografi etj.), pothuajse çdo trajtim fillon gjatë periudhës së gjakderdhjes menstruale të gruas (dita e dytë ose e tretë e menstruacioneve).

Trajtimi fillon me një dozë të lehtë terapie që pacienti mund ta japë vetë..

Kohëzgjatja e fazës së stimulimit varet nga përgjigja ndaj ilaçit. Këto reagime monitorohen nga analizat e gjakut dhe ekografia ovariane.

Imazhi me ultratinguj i lejon mjekut tonë të numërojë dhe masë folikulat. Testet e gjakut për të monitoruar nivelet e hormoneve janë një tjetër tregues i progresit. Stimulimi i protokollit dhe monitorimi i rritjes së folikulave zgjat rreth 10 ditë dhe përfshin 2-3 vizita në klinikë.

Mbledhja e ovociteve

Mbledhja e ovociteve është një mikrokirurgji transvaginale që zgjat vetëm 10-15 minuta. Gjatë procedurës, pacienti është nën anestezi të përgjithshme dhe periudha e rikuperimit pas operacionit zakonisht zgjat një ose dy orë. Ngërçet e lehta janë efekti anësor më i zakonshëm i mbledhjes së vezëve. Për shkak të qetësuesve, rekomandohet të bëni një ditë pushim në ditën e procedurës dhe të shmangni rutinat e përditshme që kërkojnë përqendrim mendor.

Procedura ICSI

Sperma e kampionuar përgatitet në laboratorin embriologjik “New Life” qendra IVF. Lëngu i ovocitit ekzaminohet paralelisht. Pas kontrollit të detajuar, embriologu i ruan vezët me lëndë ushqyese në një inkubator të kontrolluar nga mjedisi. Pasdite bëhet metoda ICSI, ku një embriolog me spermë të pastruar dhe të përzgjedhur më parë e injekton atë në një qelizë vezë të pastër morfologjikisht dhe të pjekur. Pas përfundimit të ICSI, vezët e fekonduara ruhen në një inkubator. Suksesi i ICSI shihet pas 17-19 orësh.

Kultura e embrionit

Kultura e embrionit monitorohet nga afër nga embriologët dhe mbahet dokumentacion i detajuar për zhvillimin e tyre, ky lloj kontrolli i zhvillimit mundëson transferimin e embrionit të embrionit më cilësor dhe redukton ndjeshëm mundësinë e anomalive gjenetike.

Transferimi

Embriologu monitoron rritjen dhe qëndrueshmërinë e embrionit për të përcaktuar (sipas historisë së çiftit, moshës së gruas, shkakut të infertilitetit etj.) nëse transferimi do të bëhet në ditën e 3-të apo të 5-të. Transferimet e embrionit tre ditë pas grumbullimit (të quajtura “transferimet e ditës 3”, kur embrioni përmban katër deri në tetë qeliza) kanë rezultuar në dhjetëra mijëra shtatzëni të suksesshme. Përndryshe, transferimi i embrionit kryhet shpesh pesë ditë pas mbledhjes dhe fekondimit (“transferimi i ditës 5 ose transferimi i blastocistit”), me norma të shkëlqyera shtatzënie.

Transferimi i embrionit përfshin një procedurë ambulatore që zakonisht nuk kërkon anestezi.

Përpara procedurës, fshikëza e pacientit duhet të jetë pjesërisht e mbushur; prandaj rekomandohet që pacienti të mos urinojë dy orë para transferimit të embrionit. Pasi ka qëndruar një orë në klinikën tonë, pacientja shkon në shtëpi dhe vazhdon të përdorë medikamentet e përshkruara nga mjeku i saj.

Kriopservimi i embrioneve të mbetura

Nëse pacientët kanë një numër më të madh të embrioneve të cilësisë së lartë, ata kanë mundësinë e vitrifikimit (ngrirjes), në mënyrë që t’i përdorin ato në të ardhmen, dhe gruaja kështu shmang ri-stimulimin.

Test shtatzanie

Testi i shtatzënisë është caktuar për 12 ditë nga dita e transferimit. Deri në test, pacientit i rekomandohet sjellje/sjellje normale gjatë ditës, vetëm pa ushtrime të rënda fizike. Nëse testi i shtatzënisë rezulton pozitiv, caktohet një ekografi në mënyrë që mjeku të konfirmojë shtatzëninë dhe të dëgjojë rrahjet e zemrës së foshnjës.

Rastet komplekse

 

Qendra jonë frekuentohet nga pacientë me një histori të gjatë dhe të vështirë të trajtimit të infertilitetit, por falë ekipit tonë profesional, që ndjek risitë më të fundit në fushën e mjekësisë riprodhuese dhe që ka një përvojë shumëvjeçare, ne kemi kënaqësinë të zgjidhim raste të tilla dhe bëhu vendi “ku fillon jeta!”

Ekipi ynë është krenar për numrin e madh të rasteve jashtëzakonisht të vështira që janë refuzuar nga shumë qendra të tjera, por më pas kanë gjetur sukses në spitalin tonë.

Mund të flasim për implantim të dështuar të embrionit nëse është bërë një transferim me dy blastociste, dhe nëse përsëritet e njëjta procedurë, por shtatzënia nuk ka ndodhur.

Cila është arsyeja mjekësore për implantimin e dështuar të embrionit?

Ka shumë arsye pse implantimi nuk ndodh: anomali të ndryshme të mitrës, çrregullime hormonale ose metabolike, ose faktorë imuniteti, si trombofilia.

Sa shpesh ndodh implantimi i dështuar i embrionit?

Mbi 5% e grave të përfshira në trajtimin e fekondimit të asistuar mjekësor kanë probleme me implantimin e embrionit, megjithëse embrione me cilësi të shkëlqyer janë kthyer.

Si do ta di që implantimi nuk ishte i suksesshëm?

  • Shenja e parë është testi negativ i shtatzënisë. Në raste të caktuara, ndodh një shtatzëni biokimike, ku testi i shtatzënisë është pozitiv dhe nuk ka qese gestacionale brenda mitrës, që do të thotë se ajo nuk është zhvilluar.

 

Cilat janë alternativat e mia mjekësore?

Sot, ka shumë procedura kirurgjikale për të ekzaminuar anomalitë e mitrës. Gjithashtu, përfshirja e disa imunoterapive dhe testimi gjenetik para implantimit janë një nga mënyrat e trajtimit.

TESE ose BIOPSI

Nxjerrja testikulare e spermës përfshin hapjen e skrotumit dhe marrjen e një kampioni shumë të vogël të indit testikular, ndonjëherë nga disa zona të testikulit. Spermatozoidet më pas mblidhen duke përdorur një mikroskop për të identifikuar spermatozoidet individuale. Në rast se sperma nuk mund të gjendet në njërin testikul, kirurgu hap testikulin tjetër dhe merr mostra prej tij.

MESA

Aspirimi epididymal mikrokirurgjik është një procedurë pa dhimbje dhe minimalisht invazive e kryer në zyrën tonë me anestezi lokale.

PESA

Punksioni perkutan i spermës së spermës është një procedurë që mund të kryhet nën anestezi të përgjithshme ose lokale me qetësues.

Varikocela

Varikocela është një zmadhim i pleksusit venoz që nxjerr gjakun nga testikujt. Më shpesh shfaqet midis moshës 15 dhe 20 vjeç dhe zakonisht është asimptomatike. Sipas madhësisë, mund t’i ndajmë në të vogla, të mesme dhe të mëdha. Edhe pse mund të ndodhin djathtas dhe majtas, për arsye anatomike në pothuajse 90 për qind të rasteve ato ndodhin në të majtë. Ato janë të pranishme në 10 deri në 20 për qind të popullatës së përgjithshme dhe te meshkujt me fertilitet të reduktuar ndodhin deri në 40 për qind të rasteve.

Si të dalloni se keni varikocele?

Mekanizmi i saktë me të cilin varikocela dëmton funksionin dhe prodhimin e spermës dhe struktura e tyre ende nuk është zgjidhur. Mendohet se temperatura, mungesa e oksigjenit apo toksinave mund të ketë efekt. Gjegjësisht, temperatura në skrotum është fiziologjikisht më e ulët, e cila është e rëndësishme për zhvillimin e spermës, dhe zgjerimi i pleksusit venoz rrit temperaturën dhe në këtë mënyrë ndikon negativisht në spermiogjenezën.

Forma më e lehtë e varikocelës mund të mos shfaqë simptoma, por me kalimin e viteve mund të shkaktojë ënjtje dhe dhimbje në testikuj për shkak të zmadhimit të papritur të venave. Nëse qëndroni në këmbë për një kohë të gjatë ose moti është më i ngrohtë, enët e gjakut në testikuj bëhen më të dukshme dhe shqetësimi rritet. Në format më të rënda të varikocelës, testiku mund të ndryshojë në pamje dhe madhësi. Varikocela është e lehtë për t’u diagnostikuar me një ekzaminim të thjeshtë urologjik, i cili mund të përfshijë ultratinguj. Shpesh, profesioni profesional që bëjnë individët mund të ndikojë në shfaqjen e varikocelës.

A mund të shkaktojë varikocela probleme me ngjizjen?

Temperatura në skrotum, e cila mbron testikujt, zakonisht është disa gradë më e ulët se temperatura e trupit, dhe spermatozoidet e shëndetshme kërkojnë një temperaturë më të ulët se temperatura normale e trupit. Rritja e temperaturës në testikuj, e shkaktuar nga varikocela, ndikon negativisht në prodhimin e spermës, si dhe në cilësinë e spermës.

Nëse dyshoni për ekzistencën e varikocelës, dhe po planifikoni një shtatzëni me partnerin tuaj, ju këshillojmë të na kontaktoni dhe të bëni ekzaminimet e nevojshme.

Ndikimi i varikocelës në cilësinë dhe numrin e spermës është i vështirë të parashikohet, pasi është vërejtur se ndonjëherë meshkujt me varikocelë të madhe nuk kanë probleme me fertilitetin dhe anasjelltas – cilësia e spermës së reduktuar ndjeshëm mund të vërehet në varikocelën mezi të dukshme. Prandaj, trajtimi zakonisht nuk është i nevojshëm, përveç në rastet e funksionit të dëmtuar të testikujve, tkurrjes së testikujve ose dhimbjes ose shqetësimit të vazhdueshëm. Në këto raste, trajtimi është më së shpeshti kirurgjik.

Testi i qëndrueshmërisë/vitalitetit

Testi i qëndrueshmërisë rekomandohet te njerëzit ku lëvizshmëria e spermës është më pak se 25%. Shumë spermatozoide që nuk lëvizin janë të gjalla por për shkak të disa problemeve biokimike ose strukturore ato nuk mund të lëvizin. Ky test është shumë i rëndësishëm në eliminimin e spermatozoideve të vdekura që nuk mund të fekondojnë vezën dhe spermatozoideve të palëvizshme por të gjalla që kanë potencial fekondues. Testi i qëndrueshmërisë mundëson një diagnozë më të detajuar dhe përzgjedhje të proceseve të mëtejshme për pacientin nga stafi ynë profesional.

Fragmentimi i ADN-së

Përveç analizës bazë të cilësisë së spermës, e cila përfshin analizën e numrit të përgjithshëm, përqendrimit, lëvizshmërisë, vitalitetit dhe morfologjisë së spermës, përfshirja e testit të fragmentimit të ADN-së ofron të dhëna shtesë për integritetin e ADN-së së spermës.

Dëmtimi i ADN-së së spermës mund të ndodhë brenda testikujve (parregullsi gjatë maturimit), ose pas daljes nga testikujt (infeksion, varikocelë, stres oksidativ).

Cilësia e ADN-së së spermës ndikohet gjithashtu nga zakonet e këqija të jetës (pirja e duhanit, dieta jo e duhur, veshja e ngushtë), kushtet e punës (ekspozimi ndaj toksinave, temperaturat e larta), marrja e medikamenteve për sëmundjet kronike, kimioterapia dhe radioterapia.

Për kë rekomandohet?

Si një test shtesë, një test i fragmentimit të ADN-së rekomandohet për çiftet:

⁃ i cili kishte aborte spontane
⁃ me shkak të pashpjegueshëm të infertilitetit
⁃ me cilësi të dobët morfologjike të embrionit në procedurat e mëparshme IVF
⁃ me më shumë se tre procedura të dështuara IVF
⁃ në të cilat mosha e partnerit është më shumë se 40 vjeç
⁃ në të cilën partneri shprehet se është i ekspozuar ndaj disa faktorëve që ndikojnë në cilësinë e ADN-së së spermës.

Testi HABA

Analiza e lidhjes së spermës-hialuronan është projektuar për të lejuar vlerësimin e cilësisë së spermës, shkallës së pjekurisë dhe potencialit të fekondimit.

Nëse sperma lidhet siç duhet me acidin hialuronik ose jo, mund të shërbejë si një tregues i rëndësishëm i potencialit fekondues të një kampioni. Nivelet e larta të lidhjes së hialuronanit tregojnë se spermatozoidet nuk përmbajnë përfshirje jonormale citoplazmike.

Lidhja midis testit HBA dhe shtatzënisë

Një studim i detajuar zbuloi se për çdo rritje prej 1% në rezultatin HBA, rrit mundësinë e shtatzënisë me 4%.

Aborti i përsëritur është një diagnozë që bëhet kur ndodhin dy ose më shumë aborte para javës së 24-të të shtatzënisë.

Cilat janë kushtet mjekësore që mund të çojnë në abort?

Sindroma antifosfolipide ose prania e anomalive kongjenitale brenda mitrës (p.sh. septumi), çon në humbjen e shtatzënisë.

A ka teste diagnostikuese që mund të zbulojnë shkaqet e abortit të përsëritur?

Për t’ju ndihmuar të zbuloni shkakun e humbjes së shtatzënisë, përveç një anamneze të detajuar dhe ekzaminimit të historisë suaj mjekësore, është jashtëzakonisht e rëndësishme të bëni një analizë kromozomale.

Mëmësia tek gratë mbi 40 vjeç

Duke pasur parasysh mjedisin socio-ekonomik, një numër në rritje i grave po vendosin të shtyjnë mëmësinë. Kohët e fundit kemi një numër të madh femrash që kanë hyrë në dekadën e katërt të jetës së tyre dhe vetëm atëherë planifikojnë të përmbushin veten në rolin e nënës. Treguesit mjekësorë janë të tillë që shtatzënia rekomandohet më herët, por statistikat kanë treguar se është shumë e mundur të mbetesh shtatzënë në të 40-tat.

Si ndikon mosha në mundësinë e ngjizjes?

Nga mosha 30 vjeçare e tutje, mundësia e ngjizjes ngadalësohet ngadalë. Cilësia e vezëve humbet gradualisht. Në moshën 45+, shumica e grave, natyrisht, humbasin plotësisht aftësinë për të mbetur shtatzënë në mënyrë natyrale.

Si ndikon mosha në cilësinë e vezëve femërore?

Çdo grua, kur lind, ka një sërë qelizash që me kalimin e moshës humbasin dhe pakësohen me kalimin e kohës dhe cilësia e tyre dobësohet me kalimin e kohës.

Nëse jam mbi 40 vjeç dhe shtatzënë, cilat janë rreziqet mjekësore?

Rreziqet e mundshme te gratë shtatzëna mbi 40 vjeç janë lindja e parakohshme, zhvillimi i hipertensionit dhe, për fat të keq, ndërprerja e zhvillimit që çon në abort.

Megjithatë, ekipi ynë përpiqet të eliminojë të gjithë faktorët që mund të çojnë në humbjen e shtatzënisë dhe të japë të gjithë mbështetjen e nevojshme për gratë që duan të bëhen nëna në të 40-at e tyre.

Përgjigje e dobët e vezoreve ndaj stimulimit

Termi “përgjigje e dobët ndaj terapisë” është përdorur për pacientët që nuk i përgjigjen mirë stimulimit gonadotropik. Një nga zgjidhjet më të zakonshme është i ashtuquajturi “mbledhja” e vezëve nga periudha të shumta stimulimi për të përftuar një numër më të madh të embrioneve që do të ktheheshin në mitër dhe për të çuar në shtatzëni.

A mund të mbetem shtatzënë edhe pse vezoret e mia i përgjigjen shumë dobët terapisë?

Duke ndjekur protokollet më të fundit në botë për trajtimin e infertilitetit, ekzistojnë dy mënyra që pacientët e tillë të mbeten shtatzënë:

⁃ Aplikimi i propokollit të gjatë
⁃ Mbledhja e ovociteve (multi END OPU), stimulime të shumta.

Cilat janë shkaqet e përgjigjes së dobët të vezoreve ndaj stimulimit?

Ka disa arsye për këtë problem, të cilat mund të përfshijnë probleme me rezervën e reduktuar të vezoreve (endometrioza, operacioni ovarian, ekspozimi ndaj toksinave të ndryshme ose kimioterapia / radioterapia ose mënyra e jetesës). Në disa gra, mund të përcaktohet gjenetikisht. Në shumicën e rasteve, është një kombinim i faktorëve trashëgues dhe të jashtëm.

Rezultate të dobëta të testit të spermës

Fatkeqësisht, ky zbulim jep pak mundësi për shtatzëni natyrale dhe pacientëve të tillë sugjerohet metoda ICSI, si një formë e fekondimit të asistuar mjekësor.

Ajo që është vendimtare është gjetja e spermatozoideve që janë morfologjikisht normale dhe që sinjalizojnë se molekula e ADN-së brenda tyre është normale dhe pa mutacione të mëdha. Sperma morfologjikisht normale ka shanset më të larta për fekondim, zhvillim normal të embrionit dhe lindjen e një fëmije të shëndetshëm.

Me një numër jashtëzakonisht të reduktuar të spermatozoideve në ejakulat (nëse pas përpunimit gjejmë disa ose aspak spermatozoide) kemi mundësi të mbledhim më shumë mostra sperme dhe t’i kriokonservojmë ato, në mënyrë që gjatë procedurës ICSI të kemi cilësinë më të lartë dhe përzgjedhjen më të mirë të spermës. .

Ruajtja e fertilitetit

Në Spitalin tonë ju tani jeni në gjendje të ruani fertilitetin tuaj për arsye mjekësore ose sociale.

Duke përdorur teknikën më moderne të vitrifikimit, gratë, burrat ose çiftet tani janë në gjendje të ngrijnë materialin e tyre riprodhues. Ekziston mundësia e ruajtjes së spermatozoideve, vezëve dhe embrioneve për të gjithë ata që duan të ruajnë ose ruajnë kapacitetin e tyre riprodhues.

Për kë rekomandohet?

Ka dy arsye pse pacientët zgjedhin të ruajnë fertilitetin:

⁃ mjekësore (sëmundjet kancerogjene) dhe
⁃ sociale (prindërimi i vonuar).

Materiali juaj është i ngrirë dhe i ruajtur, duke respektuar standardet më të fundit të vitrifikimit, në mënyrë që në periudhat e mëvonshme të jetës tuaj të mund të përmbushni veten në rolin e një prindi.

Pacientët onkologjikë

Një nga pacientët më të shpeshtë që vijnë në qendrën tonë janë pacientët onkologjikë, të cilët duhet të trajtohen me radioterapi ose kimioterapi dhe onkologët theksojnë faktin se për shkak të ekspozimit ndaj asaj lloj terapie mund të ketë një humbje të plotë të aftësisë riprodhuese. .

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të theksohet se procedura e ruajtjes dhe vitrifikimit të materialit riprodhues duhet të fillojë përpara ekspozimit ndaj çdo forme terapie, në mënyrë që pacienti të kalojë pa pengesa në stimulim dhe të marrë material cilësor për krioprezervimin.

Pas kryerjes së kimioterapisë, kur pacienti ndihet mirë dhe shëndeti i tij është i kënaqshëm, mund të fillojë procedurën e fekondimit me asistencë mjekësore.

ICSI

Injeksioni intracitoplazmatik i spermës (ICSI) është një metodë që rrit ndjeshëm shanset për shtatzëni. Është procesi i injektimit të spermës në një vezë.

Çfarë është ICSI?

Për të pasur një shtatzëni natyrale, ejakulati i sekretuar (sperma) udhëton përmes vaginës, mitrës dhe tubave fallopiane dhe arrin një vezë të pjekur, të sapo ovuluar. Midis 300 dhe 500 milionë spermatozoide derdhen në një ejakulat, ndërsa vetëm disa dhjetëra mijëra arrijnë në vezë dhe vetëm një spermë mund ta fekondojë vezën – ajo që depërton e para. Është ky bashkim i spermës dhe vezës që ne e quajmë fekondim.

Injeksioni intracitoplazmatik i spermës (ICSI) është një metodë me të cilën spermatozoidet injektohen drejtpërdrejt në një qelizë të pjekur vezore për t’u fekonduar. Kjo teknikë përdoret në çiftet tek të cilët rruga e përshkruar më parë e spermës është e paaftë, për arsye të ndryshme.

Për kë rekomandohet?

ICSI si teknika më e avancuar e fekondimit me asistencë mjekësore rekomandohet për:

⁃ Burrat me numër të reduktuar të spermës; lëvizshmëri e dobët dhe morfologji e dobët,
⁃ Çiftet tek të cilët trajtimi klasik me IVF nuk pati sukses ose fekondimi nuk ndodhi,
⁃ Burrat që kanë bërë vazektomi,
⁃ Çiftet që rekomandohen për PGT.
⁃ Në infertilitetin që rezulton nga faktorët imunitar,
⁃ Burrat që kanë ejakulim retrograde;
⁃ Tek meshkujt që kanë pasur TESA / Micro-Tesa

Rezultatet

Teknika ICSI i mundëson embriologut të përzgjedhë drejtpërdrejt spermatozoidet që janë të cilësisë më të lartë dhe kanë karakteristikat më të mira morfologjike dhe t’i lidhë ato me vezën. Kjo rrit mundësinë e shtatzënisë më shumë se çdo teknikë tjetër e fekondimit me asistencë mjekësore.

Procedura

Procedura ICSI kërkon një embriolog me arsim të lartë, si dhe pajisje moderne. Një mostër sperme e përpunuar më parë, nga e cila nxirret sperma me cilësi më të lartë dhe morfologjikisht korrekte, lidhet me një qelizë vezë të pjekur, përmes një mikroskopi dhe mikromanipulatorësh.

Procedura përsëritet aq herë sa kemi vezë dhe spermatozoide të pjekura, të gjitha me synimin për të përftuar një numër më të madh embrionesh cilësore.

Ngjitësi i embriot

Çfarë është ngjitësi i embrionit?

Në procesin e implantimit të embrionit përdorim produktin EmbryoGlue, i cili ndihmon embrionin të “ngjitet” në murin e mitrës.

Një studim i pavarur nga dega britanike e organizatës globale të shëndetit Cochrane konfirmoi se transferimi i embrionit është më i suksesshëm kur nivelet e hialuronanit janë të ngritura.

Kur dhe kujt rekomandohet Ngjitesi i Embrionit

EmbryoGlue është i vetmi produkt i disponueshëm me një sasi të pasur hialuronan. Studime të shumta kanë treguar një rritje të ndjeshme të numrit të shtatzënive në pacientët e diagnostikuar me infertilitet. EmbryoGlue ka treguar avantazhe të veçanta në:

– Pacientët mbi 35 vjeç,
– Ata që kanë pasur më parë procedura riprodhimi të asistuara mjekësorë të pasuksesshme
– Në çiftet me një simptomë të panjohur të infertilitetit.

EmbryoGlue përmban karbohidrate dhe aminoacide që ndihmojnë embrionin gjatë transferimit dhe “implantimit” në mukozën e mitrës, hialuronan, albuminë rekombinante që redukton rrezikun e kontaminimit të kryqëzuar.

Hyaluronan redukton lëvizshmërinë e padëshiruar të embrionit.

Çfarë është PGT?

Termi i mëparshëm diagnozë gjenetike preimplantative (PGD) dhe shqyrtimi gjenetik paraimplantativ (PGS) është zëvendësuar me termin testim gjenetik paraimplantativ (PGT).

PGT përkufizohet si një test gjenetik që analizon një molekulë të ADN-së nga ovociti (trupi polar) ose faza e embrionit (faza morula ose blastocist) për tipizimin HLA ose për përcaktimin e një anomalie gjenetike.

Në lidhje me cilat devijime duam të zbulojmë dhe përcaktojmë PGT mund të ndahet në tre nëngrupe:

  • PGT-A në aneuploidi
  • PGT-M, në anomalitë monogjene (defekte të një geni)
  • PGT-SR, në rirregullimin strukturor kromozomik, PGT për devijimet numerike kromozomale që mbartin rrezik të lartë gjenetik gjithashtu i përket grupit të PGT-SR

PGT-A

Nga të gjitha analizat e disponueshme gjenetike të paraimplantimit, PGT për anuplodia zë vendin ku diskutimet në praktikën klinike janë më të shpeshtat deri tani. Aneuploidia konsiderohet të jetë një nga shkaqet kryesore të dështimit të IVF/ICSI. Për këtë arsye, shumë mjekë dhe ekspertë të fertilitetit promovojnë dhe rekomandojnë PGT-A si zgjidhje.

Një specialist IVF mund të sugjerojë PGT-A në rastin e:

  • Mosha e nënës
  • Më shumë implante të dështuara
  • Abortet e shpeshta

Sigurisht, këshilla për të gjithë ata që zgjedhin PGT-A si zgjidhje për problemin e infertilitetit martesor është që fillimisht të analizojnë kariotipin e të dy bashkëshortëve, për shkak të mundësisë më të madhe që njëri prej partnerëve të ketë një rishfaqje strukturore të kromozomeve.

PGT-M

Ky nëngrup i PGT përfshin testimin e ADN-së të varianteve patologjike të shkaktuara nga sëmundjet monogjene, sëmundjet e lidhura me X dhe sëmundjet autosomale dominante ose të trashëguara recesivisht.

Procedura

Analizohet vendndodhja në mitokondri ose bërthama ose tipizimi HLA.

Për kë rekomandohet?

PGT-M rekomandohet për linjat mikrobe patogjene të një varianti gjenetik me një probabilitet të lartë për të shkaktuar një sëmundje me pasoja të rënda shëndetësore, gjatë lindjes, fëmijërisë ose moshës madhore. PGT-M nuk duhet të bëhet në variante trashëgimore që nuk do të shkaktojnë sëmundje dikur në jetë, në variante që nuk janë qartësisht të trashëgueshme. PGT-M rekomandohet edhe për anomali autosomale recesive kur njëri prind është bartës, për sëmundje që shfaqen më vonë në jetë dhe ka një trashëgimi familjare si p.sh. Sëmundja e Huntingtonit.

PGT-SR

PGT-SR është një procedurë rutinë e pranuar përgjithësisht në shumicën e qendrave IVF dhe analizon statusin kromozomal të embrioneve për devijime numerike ose strukturore të synuara.

Për kë rekomandohet?

Rekomandohet për pacientët që nuk mund të kenë shtatzëni, kanë rrezik të lartë për abort dhe lindjen e një fëmije me kromozopati të mëdha. Shkaku i kësaj gjendjeje te pacienti mund të jetë për shkak të trashëgimisë ose rirregullimit të gabuar të çifteve të kromozomeve gjatë ndarjes mejotike.

Procedura

Sot janë të disponueshme teknika të ndryshme (FISH, PCR sasiore në kohë reale) dhe metoda (Acgh, snp, NGS, etj.).

A është analiza PGT për mua?

Kur mendojmë për PGT si një zgjidhje në luftën kundër infertilitetit martesor, fillimisht duhet të përjashtojmë kriteret bazë që çuan në infertilitet martesor, si: mosha e gruas, pamundësia për të marrë gametë cilësore mashkullore dhe femërore, obeziteti, etj. duhet të merret me kujdes kur një grua ka shenja dhe simptoma të qarta të sëmundjes autosomale dominante ose të lidhur me X, dhe mund të përkeqësojë gjendjen e saj mendore dhe fizike.

Rekomandimi për analizën gjenetike të embrioneve për disa sëmundje duhet të bëhet nga ekipi profesional i qendrës IVF së bashku me pacientët dhe të vendosë në radhë të parë nevojat e pacientit dhe vendimet e tyre, të shpjegojë shkurt dhe qartë se çfarë do të thotë rezultati i testimit të tyre, cilat janë ato. mundësi të mëtejshme. Analiza në vetvete nënkupton korrelacionin dhe bashkëpunimin aktiv të disa ekspertëve nga një embriolog klinik, një laborator gjenetik, një mjek drejtues te një psikolog që do të jetë në dispozicion të pacientëve.

Mjekët e Gjinekologjisë:

SPECIALIST GJINEKOLOG-OBSTETER

Mr. Sci. Dr. Shpend Ramadani

EMBRIOLOGE

Dr. Adriana Ramadani